0

Cum alegem cel mai bun monitor pentru serviciu? Sfaturi

monitor-do-pracyMulți dintre noi nu acordă o mare atenție alegerii monitorului. Însă un dispozitiv corespunzător are o mare influență asupra confortului muncii, printre altele. În fața ecranului petrecem multe ore în fiecare zi, de aceea construcția dispozitivului trebuie să permită un lucru îndelungat, neprovocând disconfort, de exemplu sub forma obosirii vederii. După ce criterii trebuie să ne ghidăm când alegem monitoarele în firmă?

În primul rând ergonomia

Monitoarele de birou trebuie să se evidențieze în primul rând prin construcție ergonomică. Trebuie să fie comode în timpul folosirii. Un monitor ergonomic înseamnă, printre altele, un nivel reglabil al ecranului. O funcție utilă este, de asemenea, posibilitatea de rotire a ecranului la 90 grade până la poziția verticală. Stabilirea monitorului în poziția așa-zisă „de portret” va fi adecvată în timpul lucrului cu textul. Monitorul pentru firmă trebuie să aibă astfel de funcții precum posibilitatea de a stabili ecranul la unghiul corespunzător și cea de rotire a bazei. Folosirea de soluții ergonomice permite asigurarea flexibilității în timpul stabilirii poziției corespunzătoare a monitorului. Această propunere este una confortabilă pentru – printre alții – graficieni, dar și pentru persoanele care lucrează cuaplicații Office.

Mărimea și rezoluția

Confortul în timpul lucrului este influențat de dimensiunea monitorului, de aceea această caracteristică trebuie luată în considerare atunci când alegem echiparea corespunzătoare a firmei. Soluția optimă este dispozitivul cu diagonala ecranului de 22 inchi. Mărimea monitorului depinde în primul rând de munca pentru care acesta va fi utilizat. Însă cu cât mai mare va fi ecranul, cu atât lucrul este mai confortabil. Monitoarele de peste 30 inchi se pretează înainte de toate la utilizări profesionale. Mărimea monitorului este legată de rezoluția acestuia – alegerea ei depinde de diagonala ecranului și de proporția acestuia. Cele mai populare monitoare sunt cele cu proporție de 16:9 și rezoluție Full HD 1920×1080 pixeli.

Ecran mat sau lucios?

Pe lângă ergonomia, mărimea și rezoluția monitorului, asupra confortului folosirii monitorului are impact și tipul de ecran – lucios sau mat. Totul depinde de condițiile în care se va desfășura lucrul. În locurile mai expuse la influența luminii, se vor preta mai bine monitoarele cu ecran mat. Înainte de toate, razele de soare reflectate nu vor obosi ochiul, în plus este asigurată o lizibilitate mai mare. La alegerea monitoarelor pentru firmă trebuie să acordăm atenție și acestei chestiuni. Monitoarele utilizate la locul de muncă sunt cel mai des echipate cu ecran mat.

Protecție pentru vedere

Petrecerea multor ore zilnic în fața ecranului influențează negativ vederea. De aceea, monitoarele folosite la serviciu trebuie să prevină obosirea rapidă a ochilor. Motivul poate fi pâlpâirea imaginii care, în pofida opiniilor care circulă, are loc și în cazul monitoarelor LCD. Monitoarele moderne, de ex. marca LG, posedă funcția care reduce efectul de pâlpâire a ecranului. Un alt factor cu impact asupra oboselii ochilor este lumina albastră emisă de monitoare. De ex., monitoarele marca Samsung sunt echipate cu filtru de lumină albastră. Pe piață sunt disponibile și monitoarele echipate cu funcția de adaptare la condițiile din încăpere, ceea ce constituie din nou o funcție de protecție pentru vedere.

Monitoare cu economie de energie în firma ta

Următoarea funcție, prin care trebuie să se evidențieze monitoarele corespunzătoare pentru firmă, este economia de energie. Dispozitivele care folosesc tehnologii noi pun accentul tocmai pe economisirea energiei. Merită știut faptul că dacă monitorul consumă aproximativ 20 W energie electrică, atunci poate fi considerat foarte economic. Alegerea monitoarelor cu economie de energie pentru firmă, de exemplu marca iiyama, permite limitarea costurilor. Aceasta este, de asemenea, o soluție ecologică.

Unul, două, sau mai multe?

Pentru a ne ușura lucrul cu calculatorul, merită echiparea acestuia cu un monitor suplimentar. Al doilea monitor are impact asupra lucrului mai rapid și mai eficient. O suprafață suplimentară de afișaj facilitează comutarea între  fișiere, mesaje sau programe. Căutarea informațiilor necesare poate să dureze mult mai puțin. Două monitoare reprezintă, după cum se vede, o soluție foarte utilă, un ecran poate fi ocupat de browser, al doilea de foaia de calcul. Eficacitatea de lucru mărită pe două monitoare s-a confirmat prin analizele desfășurate de oamenii de știință de la University of Utah. O mai mare suprafață de lucru face posibilă munca cu mai multe aplicații în același timp, asigură de asemenea un câmp vizual mai mare. De aceea, merită să luată în considerare echiparea fiecărui loc de muncă la firmă cu două monitoare.

Rezumat

În momentul deciziei de achiziție a monitoarelor corespunzătoare pentru firmă, trebuie alese acele dispozitive, care vor asigura confortul în timpul folosirii, ceea ce va influența pozitiv randamentul. Trebuie totodată luați în considerare alți factori, printre care economia de energie, de asemenea folosirea de noi tehnologii, care vor facilita și eficientiza efectuarea muncii, iar pe lângă aceasta, datorită lor, riscul de influență negativă asupra vederii a muncii îndelungate în fața monitorului va fi redus. Petrecerea mai multor ore în fața ecranului nu va duce la obosirea ochilor.

Avatar

Redakcja

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *