0

Router pentru o firmă mică – la ce trebuie să fim atenți când alegem dispozitivul?

er-x-sfpModern, rapid și funcțional. Prin ce ar trebui să se evidențieze routerul folosit în firmele mici? Oferim câteva sfaturi.

Routerele, ca și alte echipamente de rețea, sunt îmbunătățite permanent. Toate acestea pentru a face față cerințelor în creștere ale pieței. Este eficientizată nu numai construcția, ci și funcţionalităţile. Routerele destinate firmelor mici se bazează des pe soluții care sunt folosite în alte dispozitive de rețea, lucru prin care le este mărită funcționalitatea. Înainte de achiziționarea routerului pentru o firmă mică, trebuie văzut ce funcții ar trebui să îndeplinească – dacă doar va asigura conexiunea la Internet sau va îndeplini și alte sarcini.

Interfață

Routerele folosite în firme sunt echipate cu interfață WAN, de obicei sunt interfețe Ethernet, care asigură viteze la nivelul (10/100/1000 Mb/s). În cazul soluțiilor mai ieftine, cel mai des se folosește o interfață. Însă la achiziționarea unui dispozitiv pentru firmă, trebuie luată în considerare selectarea unui model mai avansat, ce posedă două sau chiar mai multe interfețe, aceasta permițând obținerea unei conexiuni suplimentare și, prin aceasta, evitarea situației în care comunicarea ar putea fi întreruptă.

Randament, stabilitate, siguranță

Printre caracteristicile prin care ar trebui să se evidențieze routerele pentru firmele mici sunt enumerate printre altele stabilitatea și randamentul, care sunt legate de numărul pachetelor trimise pe secundă. Dispozitivele îndeplinesc de multe ori rolul de firewall. La alegerea routerului pentru o firmă mică, în chestiunile referitoare la siguranță, trebuie avut în vedere dacă modelul dat poate să filtreze pachete de date și dacă posedă astfel de funcții precum blocarea conexiunilor de Internet anonime, a anumitor pagini de Internet și scripturi, blocarea traficului multicast sau protecția împotriva atacurilor Denial of Service.

Standard

Trebuie menționat totodată standardul în care lucrează dispozitivul. O soluție avantajoasă pentru firmă va fi achiziționarea unui router ce deservește standardul 802.11n. Avantajul este lucrul în sistem bivalent. În dispozitivele de tip mai vechi, rețeaua fără fir LAN funcționează cel mai des  într-o singură bandă – de obicei 2,4 GHz sau 5 GHz, însă aceasta generează totuși anumite limitări.

Virtual Private Network

Un alt aspect important sunt conexiunile VPN (Virtual Private Network). Rețelele VPN permit conectarea în condiții de siguranță a rețelei și calculatoarelor, iar schimbul de date are loc prin intermediul criptării. În cazul rețelelor private virtuale este important tipul acestora (de ex. IPSec) precum și randamentul.

Porturi, QoS

Cunoscând deja funcțiile de bază care ar trebui să caracterizeze routerul pentru o firmă mică, merită cunoscute și alte aspecte cărora trebuie să li se acorde atenție. Înainte de toate, este vorba despre tipul de porturi utilizate (de ex. SFP, SFP+), dacă routerul are încorporat un switch ce permite printre altele transmiterea fișierelor mari. De asemenea, se va acorda atenție funcției QoS (Quality of Service), ce permite reducerea impactului conexiunilor, care utilizează o mare parte din lățimea benzii conexiunii. QoS, prin acordarea de priorități unor aplicații concrete, permite evitarea problemelor legate de conexiune.

Ușurința implementării și fiabilitatea

În cazul unei firme mici, o chestiune foarte importantă este ușurința implementării dispozitivului, ceea ce poate să fie des asociat cu bugetul. Routerul trebuie să fie de asemenea fiabil, astfel încât să își îndeplinească rolul, fără a expune firma la eventuale pauze de muncă  cauzate de problemele de rețea.

Propuneri MikroTik și Ubiquiti

Routere fiabile și eficiente, care sunt dedicate firmelor mici, se regăsesc în ofertele mărcilor MikroTik și Ubiquiti. Printre modelele MikroTik propuse trebuie menționate modelul RB2011UiAS-2HnD-IN – ce îndeplinește așteptările multor firme mici în domeniul parametrilor și CCR1009-8G-1S-1S+PC – echipament eficient și silențios, o caracteristică care evidențiază acest router. Pe de altă parte, Ubiquiti are în gama sa modelele: funcționale – ER-X-SFP și ERPoe-5 (cu porturi PoE) și foarte eficiente ERPro-8. Oferta completă de routere este accesibilă pe pagina noastră de Internet. Bun venit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *