0

Cum alegem un server NAS pentru nevoile personale sau ale unei firme de dimensiuni mici

Qnap TS-451Popularitatea serverelor NAS (Network Attached Storage) crește din an în an. Statutul lor pe piață este din ce în ce mai bun, deoarece sunt eficiente nu numai în cazul marilor companii, ci și în cazul firmelor mici, sau al utilizatorilor individuali. Aceste servere  reprezintă  o platformă ideală   pentru prelucrarea datelor, care ușurează construirea unui mediu de virtualizare sigur și  permit stocarea centralizată a fotografiilor, muzicii și filmelor preferate.

Sunt multe companii care se specializează în soluțiile NAS, însă ofertele QNAP și Synology se bucură de cel mai mare interes în rândul clienților. Acest lucru nu este întâmplător, întrucât producătorii, oferind o funcționalitate la cel mai înalt nivel, formulează căi noi de dezvoltare pentru segmentul NAS. Furnizează produse adaptate la nevoile fiecărui client. Mai jos găsiți câteva soluții, care îmbinând înalta performanță și scalabilitatea cu un preț favorabil, sunt o propunere rezonabilă atât pentru clienții individuali, cât și pentru firme.

QNAP

Înainte de achiziționarea unui NAS merită să stabiliți nevoile mediului, pentru  a alege componentele hardware specifice. În unele cazuri vor fi necesare variantele mai avansate, iar în altele versiunea standard va fi suficientă. Pornind de la modelele cele mai bune, recomandăm TS-451+ și TS-251+, care satisfac cu succes cererea în creștere pentru stocarea    unor cantități mari de date, crearea de backup-uri, pentru sincronizare, transfer de date, accesul de la distanță și prelucrarea multimedia. Dispozitivele sunt dotate cu procesoare Intel cu patru nuclee. Acestea sunt niște soluții scalabile,  performante, destinate utilizatorilor profesioniști. Sistemele de operare inteligente QTS 4.2 ușurează munca în mod considerabil. Sunt ideale pentru utilizatorii care doresc un cloud privat sigur, care asigură un acces facil la date. Printre altele, permit activarea unor mașini virtuale cu sistem Windows, Linux, UNIX și Android direct de pe server (cu ajutorul Virtualization Station), rularea sistemelor Linux izolate și descărcarea aplicațiilor container (Container Station).  Permit de asemenea redarea înregistrărilor cu rezoluție de 1080p și sunet multicanal HDMI. Transcodarea fluxului video Full HD poate fi realizată online sau offline. Funcția de căutare Qsirch permite localizarea rapidă a fișierelor.

Pentru utilizatorii cu  cerințe mai mici, recomandăm modelele TS-431+ și TS-231+, centre de înaltă performanță de prelucrare a datelor, care se disting prin faptul că sunt intuitive. Acestea sunt folosite pentru crearea unor copii de siguranță, pentru sincronizare, accesul de la distanță, sau pur și simplu slujesc ca sursă de divertisment. Pentru firmele mici recomandăm aplicația Notes Station, care permite salvarea notițelor și partajarea lor în cloud. Modelele sunt dotate cu un procesor cu două nuclee ARM Cortex-A15, trei porturi USB 3.0 și două porturi LAN. Folosirea lor sporește productivitatea muncii, duc la o mai bună organizare a resurselor și backup-urilor, sincronizează funcționarea diverselor dispozitive, efectuează o criptare completă NAS și streaming folosind DLNA, Chromcast și AirPlay. Permite de asemenea construirea unui centru de monitorizare permanentă.

Utilizatorilor cu nevoi primare le recomandăm soluțiile TS-212P și TS-112P. Așa cum s-a arătat mai sus, aceste dispozitive se caracterizează prin înaltă performanță și utilizare simplă. Sunt niște centre funcționale de păstrare a datelor, care permit crearea de backup-uri, sincronizarea dispozitivelor, accesul la distanță, sau pot fi o sursă de divertisment (cu poze, sunete și imagini video).  Cloud-ul personal permite accesul și controlul permanent asupra fișierelor. Modelele se bazează pe sistemul QTS 4.0. Se pot folosi de pe smartphone sau tabletă.

Synology

Soluțiile Synology, la fel ca și QNAP, se disting prin calitate superioară și eficacitate. În cazul în care căutați versiunea  de bază, merită să acordați atenție modelului DS215J, care permite crearea de backup-uri, streaming multimedia și sincronizare în cloud. Pentru o versiune mai avansată, căutați dispozitivele DS414J și DS214, care se comportă foarte bine ca servere centrale de backup. Indiferent de sistemul de operare de care dispuneți, aceste soluții oferă funcția Cloud Service, datorită căreia este posibilă sincronizarea fișierelor între servere. Aceste servere NAS cu patru bay-uri au un procesor cu două nuclee și un coprocesor încorporat. Eficacitatea acestor soluții se poate observa mai ales în timpul transferului de fotografii sau filme. Nevoile firmelor mici și mijlocii pot fi satisfăcute de modelul RS815, care este un server cu patru bay-uri de tip rack, cu o înălțime de 1U, permițând stocarea și protejarea datelor. Modelul este dotat cu CPU cu două nuclee, cu un coprocesor încorporat, care mărește capacitatea CPU și 1 GB de memorie RAM, ceea ce permite realizarea mai multor operațiuni în același timp. Este posibilă de asemenea trecerea la modul de urgență și schimbarea discurilor în timpul lucrului. În caz de nevoie, capacitatea de stocare se poate extinde anexând unitatea specială Synology RX415, care oferă un volum suplimentar de  până la 32 TB.

Companiile în continuă dezvoltare apreciază posibilitățile oferite de RS2416+/RS2416RP+, dotate cu funcția Btrfs, care permite planificarea cadrului asigurând integritatea datelor și înalta performanță impusă la locurile de muncă moderne. Modelele posedă CPU cu patru nuclee, cu frecvențe de 2,4 GHz. Porturile LAN integrate, cu opțiunea Link Agregation și funcția de trecere la modul de urgență minimalizează întreruperile în cazul defectării dispozitivelor. Folosirea hard disk-urilor și SSD în același timp îmbunătățește transferul și reduce costurile.

Se poate acorda o atenție sporită modelului deosebit de performant DS1815+, care a fost optimizat pentru criptare și sarcini speciale. Este un NAS funcțional, multitask, care acordă un avantaj competitiv și asigură o funcționare continuă. Modelul este dotat cu opt bay-uri, cu un procesor (2,4 GHz) cu patru nuclee și un modul de criptare. Este perfect pentru stocarea de date sensibile. Este ușor de instalat, de utilizat și discurile se pot schimba în timpul lucrului. Răcirea pasivă minimalizează riscul avariilor.

Toate soluțiile menționate mai sus se pot găsi pe site-ul senetic.ro. În curând vom prezenta serverele NAS destinate corporațiilor. Bun venit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *